De legende van het Carillon

Waarom er een carillon op de Heuvelbrink staat.

 

Soms maak ik voor een bepaalde gelegenheid een nieuw verhaal.
Zoals ik bijvoorbeeld gedaan heb voor het Carillon Concert feest in Wijk de Heuvel in Breda. Lees het hier.

 

Heel, heel lang geleden, ik spreek van zo’n 2.700 honderd jaar geleden, nog voordat de romeinen ons land binnenvielen, was dit gebied een woestenij. Met hier en daar wat heuvels en dichtbij de riviertjes Mark en Aa.
Hier leefden mensen, in kleine boerderijtjes en waren hier en daar nederzettingen, ze leefden vooral van de landbouw.

In een van de nederzettingen woonde het gezin van Siegurd, hij leefde er met zijn vrouw Odrina en zijn 8 jarige zoon Ymre. Siegurd was een ambachtsman: hij maakte uit het oererts dat hij in de buurt van de riviertjes vond allerlei ijzeren voorwerpen. Nuttig voor de landbouw, voor het maken van karren en tuig voor koeien en paarden.
Hun huisje had hij ook zelf gemaakt, want hij was heel handig, hij had 2 gouden handjes! Het huisje was van gras- koeien-en paardenmest en leem gebouwd. Het was een mooi, knus en gezellig huisje. Ze waren daar heel gelukkig.
In de winter leefden ze altijd in de nederzetting, maar in de lente vertrokken ze naar de boerderijen verderop en de nederzettingen. Soms gingen ze ook ver weg naar de nederzettingen langs de kust, om daar hun ijzeren waar te verkopen, te ruilen voor spullen die ze zelf ook nodig hadden.
Ze waren echt heel dol op elkaar en Ymre hielp zijn vader en zijn moeder heel graag met koken en het zoeken van vruchten, wortels en zaden.
Maar Ymre hielp ook zijn vader graag met het maken van het ijzeren tuig. Vader maakte een groot vuur op een grote stellage die hij gebouwd had van leem. Daar smeedde hij het erts om in nuttige voorwerpen.
Hij had ook een heel mooi speeltje gemaakt voor zijn zoon: een mooi klein belletje, met een heel mooi geluidje, luister maar…..zoiets als dit …..
Ymre was dol op zijn belletje en speelde er vaak mee, ook als ze op reis waren ging het mee in de leren tas op de ezel..
Het was lente en dus trok het gezin weer de wereld in, op naar de andere nederzettingen. De ezel werd bepakt, de tent ging in de leren tassen, kookpotten dekens en kleding, alles wat ze voor de reis nodig hadden. Ymre stopte het belletje in de reistas.
Het gezin van Siegurd vond het altijd weer leuk onderweg te zijn, ze ontmoetten dan weer veel nieuwe vrienden of oude bekenden, vriendjes van Ymre, van de vorige jaren. Het was zo leuk om ze weer te zien. Ze waren zeer geziene mensen in de andere dorpen.
Op een dag gebeurde er echter iets verschrikkelijks…..

 

Wil jij horen hoe het verhaal verdergaat? Maak dan een afspraak en ik vertel het je...

f66a6ab0-d42e-43ee-89b5-2dccfb868a9e

Meer weten?

Bijzondere gebeurtenis? Een verjaardag, een jubileum, trouwerij, een kind in het ziekenhuis opfleuren.

Ik vertel een verhaal, of als dat de situatie vraagt, maak ik een toepasselijk verhaal voor deze speciale gelegenheid.

Ik kan bij jou verhalen komen vertellen. In het buurthuis, op school, bij ouderen enz enz.

Meer weten? Neem contact op!

VerhalenVerteller in Breda

 

AnnaMarie Boudewijns
Telefoon: 06-29012488

Email: amboudewijns@yahoo.com