Over mij

 

Ik ben AnnaMarie Boudewijns, geboren en getogen in Helmond, woon ik nu al 30 jaar in Breda, het is míjn stad geworden!

Ik hou van verhalen, ze lezen, ze beluisteren én ze vertellen!

Mijn moeder zei altijd, als ik weer eens tot diep in de nacht aan het lezen was: “Jij verleest je verstand!

Op mijn twaalfde werd ik lid van de boekenclub, toen nog een nieuw fenomeen, en daar begon ik met het verzamelen van verhalen…en mijn boekenkast te vullen. Tegenwoordig bestaat mijn hoeveelheid boeken uit strekkende meters!

De eerste keer dat ik op een podium een verhaal vertelde was op Boerderij Arcadia in Breda. Men vroeg mij of ik een verhaal wilde vertellen en spontaan kwam het verhaal in mij op hoe Carcasonne aan zijn naam kwam.

Een legende die mij tijdens een stadsbezichtiging in 1995 verteld was door een Duitse stadsgids in Carcasonne….. Blijkbaar was de sterke indruk hiervan ergens goed bewaard gebleven in mijn onderbewuste.

Na de vertelling kwam een echtpaar naar mij toe en vroeg mij of ik bij hen in het theater verhalen wilde komen vertellen. Helaas kende ik – dacht ik- in die tijd alleen dat ene verhaal.

Later kwam ik er steeds meer achter dat ik heel veel verhalen in mij had, van mijn levensgebeurtenissen maakte ik verhalen….en ook van alle verhalen die mij geraakt hadden tijdens het lezen….

In mijn werk als beeldend therapeut met psychiatrische patiënten werkte ik veel met verhalen. Verhalen met een diepere betekenis, b.v. sprookjes en mythen, waar de mensen veel aan hadden. Ze gingen over henzelf: over waarden, over ouder worden, moeilijkheden overwinnen van het dagelijkse leven, goed en kwaad, levenskrachten, natuur, de plek van de vrouw, moederschap.

Ze gaven moed, humor, positiviteit….

Ik heb workshops sprookjes georganiseerd, waarin ik een sprookje vertelde en waarmee we dan later met de betekenissen en symbolieken aan de slag gingen. We “speelden” het sprookje, we veranderden de afloop van het sprookje, we kropen in de huid van de personages, we schilderden en tekenden ze, schreven nieuwe verhalen enz.

Inmiddels volg ik al enige tijd de opleiding Verhalenverteller aan de Vertelacademie te Utrecht.

Steeds meer ontdek ik bij het vertellen, de vertelling voorbereiden, de verhalen hoe heerlijk ik het vind om verhalen te vertellen. Hoe verhalen inspireren, verwondering teweeg brengen, herkenning,  een lach en een traan.

Wanneer je jouw verhaal vertelt, over jouw eigen land, familie, of over jezelf, laat je jezelf kénnen én herkennen. Samen luisteren naar elkaars verhalen: dat zorgt voor een enorme verrijking van je belevingswereld en voor meer begrip. Zo kan het vertellen een brug slaan tussen culturen, leeftijden en lokt het jongeren en ouderen naar het theater, die het anders misschien nooit waren binnengestapt.

De vraag of ik zelf een verhaal kon maken rond een bepaald thema leek me aanvankelijk absurd, maar ik heb die uitdaging toch aangenomen, met succes! En dat was het laatste punt wat mij over de streep deed trekken: ik ga verhalen vertellen!

Met dit reizend theater trek ik naar scholen, verzorgingscentra, opvangcentra, BSO’s, bibliotheken, wijkhuizen om daar mijn verhalen te vertellen!

De verhalenverteller ging er met zijn kamishibai op uit om verhalen te vertellen op de stadspleinen, met zijn vertelkastje vastgebonden achter op zijn fiets en een zak snoepjes om publiek te trekken….

Ook mijn eigen plek om verhalen te vertellen is in wording, nieuws daarover binnenkort, zodat ik je kan uitnodigen in mijn theater!

Ik heb er enorme zin in!

30721532-39f1-48c3-aa90-0a5ad80bbdb3

Meer weten?

Bijzondere gebeurtenis? Een verjaardag, een jubileum, trouwerij, een kind in het ziekenhuis opfleuren.

Ik vertel een verhaal, of als dat de situatie vraagt, maak ik een toepasselijk verhaal voor deze speciale gelegenheid.

Ik kan bij jou verhalen komen vertellen. In het buurthuis, op school, bij ouderen enz enz.

Meer weten? Neem contact op!

VerhalenVerteller in Breda

 

AnnaMarie Boudewijns
Telefoon: 06-29012488

Email: amboudewijns@yahoo.com