Vanaf wanneer ging de mens verhalen vertellen?

 

Communicatie is er al zo lang de mensheid bestaat. In het begin was dat nog maar heel eenvoudig én doelmatig: het doel van de communicatie was altijd, waar vinden we voedsel, waar gaan we wonen, voortplanten, én elkaar waarschuwen als er gevaar dreigde…..

Maar zo’n 50.000 jaar geleden gebeurde er iets, wat wetenschappers niet zo goed kunnen verklaren. Ze noemen het de cognitieve revolutie, er veranderde namelijk iets in de hersenen van mensen.

De mensen gingen elkaar dingen vertellen over andere mensen en daar begonnen ze tegelijkertijd elkaar verhalen te vertellen.

Mythen, legenden, sprookjes, verhalen, ze verwijzen allemaal naar zeer oude tijden. Het was dé manier om de wereld, het leven, elkaar te leren kennen. Wat was goed, wat was verkeerd……hoe moest je leven….hoe moest je een goed mens zijn….?

Vaak waren het de oudere mensen van een stam of groep mensen die verhalen verteller waren, zij immers hadden al een heel leven achter de rug, ze hadden al veel meegemaakt in hun leven.

Oude mensen werden daarom in die tijd zeer gerespecteerd, hooggeacht, ze waren belangrijk voor de gemeenschap.

We zijn het een beetje aan het kwijtraken, dat elkaar verhalen vertellen. We hebben immers televisie, internet, smartphone, tablet, digiborden, laptop. Dat gaat veel makkelijker en sneller als we informatie willen krijgen over een onderwerp.….

Er zijn zoveel extra schooltaken bijgekomen in de loop van de tijd, dat men liever gebruik maakt van snelle oplossingen.

Verhalen vertellen kost tijd, het moet voorbereid worden, men moet het leuk vinden, je moet het ook een beetje kunnen.

Maar toch, er komt in deze tijd ook weer meer waardering voor het ‘vertelde’ verhaal. Een oude traditie wordt meer in ere gesteld en dat is een goede ontwikkeling. We beseffen steeds meer dat we met al die prachtige apparatuur, toch ook iets belangrijks aan het kwijtraken zijn. En dat is niet ok, we merken het gemis van het echte contact.

En: je kunt verhalen vertellen ook leren…..

En wat zo mooi is aan het vertelde verhaal: we staan oog in oog met elkaar, we kijken naar elkaar, en genieten van de lichaamstaal, de expressie van het gezicht ,de gebaren, de geluiden, de stem: dan weer laag, dan weer hoog. Harder, zachter, langzaam, snel…..

Er is een diepe verbinding tussen verteller, luisteraar en het verhaal. We gaan er helemaal in op. De verteller tovert beelden in ons hoofd, we zien de bomen, de kleuren groen, rood, oranje, blauw, paars, we ruiken de bloemen, de paardenstal.

We voelen de blijheid, de bezorgdheid, de angst, de boosheid, we voelen de spanning…..we ervaren het allemaal…..

Meer weten?

Bijzondere gebeurtenis? Een verjaardag, een jubileum, trouwerij, een kind in het ziekenhuis opfleuren.

Ik vertel een verhaal, of als dat de situatie vraagt, maak ik een toepasselijk verhaal voor deze speciale gelegenheid.

Ik kan bij jou verhalen komen vertellen. In het buurthuis, op school, bij ouderen enz enz.

Meer weten? Neem contact op!

VerhalenVerteller in Breda

 

AnnaMarie Boudewijns
Telefoon: 06-29012488

Email: amboudewijns@yahoo.com